Nieuws

Winterconcert met de Nederlandse Première van Salamander

Nederlandse Première van Jacob de Haan 'Salamander Symfonie' in Drenthe, uitgevoerd door de Koninklijke Muziekvereniging 'Apollo' uit de Wijk o.l.v. dirigent Lute Hoekstra.

 

Zaterdagavond 28 januari 2017 heeft de Koninklijke Muziekvereniging 'Apollo' uit de Wijk de eer om de Nederlandse première te mogen spelen in de Hervormde kerk van IJhorst. We zijn als vereniging trots op deze gelegenheid om deze symfonie te mogen uitvoeren. Jacob de Haan zal hierbij als componist natuurlijk niet ontbreken. Daarnaast zal hij ook een aantal van zijn werken zelf dirigeren! Er kunnen 250 liefhebbers van de muziek van Jacob de Haan plaats nemen in het oude kerkje waar de klanken van het stuk zeker tot hun recht zullen gaan komen!


De Salamander Symfonie gaat over de stad Kornwestheim gelegen in Baden Württemburg (Duitsland). De naam Salamander is voor de stad van oudsher een begrip: het is de naam van de vermaarde schoenenfabriek die vanaf 1899 gevestigd is in de stad. Jacob de Haan componeerde de Symfonie in opdracht van de stad Kornwestheim en had daar ook zijn wereldpremière op 10 januari 2015. In de drie delen van de symfonie horen we de salamander op diverse manieren terug als in verwijzingen naar de mythologische betekenis ervan. Deze krachtigste figuur welke de ziel van het vuur bevat, kan veranderen van vorm en dient als vervoermiddel dat reist door de tijd.
Deel 1: de City express laat ons horen dat de stad ontwikkeld wordt. Aanleg van wegen en sporen, maar ook het gevoel van de inwoners over hun stad. Je hoort de stoomtrein, bewegend als een salamander als het begin van de reis door de nieuwe stad.
Deel 2: gaat over Heim(weh). Het woord zegt het al: verlangen om naar huis te gaan en de warmte te zoeken bij het vuur waar de salamander symbool voor staat.
Deel 3: verklankt de pijlers van de ondernemingsgeest van de stad met de salamander als symbool. Deze heeft het vuur aangewakkerd en maakt Kornwestheim tot een dynamische stad waar het goed toeven is.

Naast dit prachtige werk van Jacob de Haan, waar het harmonieorkest met veel inzet en enthousiasme aan musiceert om het verhaal achter de muziek tot leven te laten komen, spelen zij ook andere bekende werken van de van oorsprong Friese componist. Wie kent immers niet Oregon, Concerto d' amore, Ross Roy en Dakota? Met recht een 'Tribute to Jacob de Haan'.

 
Aanvang van het concert is 20.00 uur. We hopen u 28 januari heel graag te zien!
Entreekaarten € 10,00
Online in de voorverkoop € 9,00 plus € 0,99 administratiekosten per bestelling. Klik hiervoor op onderstaande knop.

 

Kaartje kopen