Nieuws

De Koninklijke muziekvereniging “Apollo” uit de Wijk blaast dit jaar 120 kaarsjes uit!

Het jaar 2018 is voor Apollo en haar 100 muzikanten een bijzonder jaar te noemen. 120 jaar geleden, in 1898, startte het destijds vijtien-koppige orkest onder leiding van dirigent Wink bij hem thuis met op het repertoire twee nummers: het Wilhelmus en Wien Neerlands bloed. In juli van dat jaar speelde Apollo voor het eerst op straat met welgeteld één mars! De inwoners van De Wijk genoten van hun nieuwe muziekvereniging en sinds de oprichting heeft Apollo zich al vaak laten zien bij bijzondere gelegenheden zoals de opening van de trambaan in 1908 en veel recentelijker; in 2002 ter gelegenheid van het huwelijk van Zijne Majesteit Koning WillemAlexander en Koningin Maxima speelde Apollo namens de provincie Drenthe in de Amsterdam Arena.
In de tussenliggende jaren heeft de vereniging veel betekent voor het dorp en omstreken met haar optredens. Het ‘Apollohuis’ aan de Molenstraat werd de vaste repetitieruimte waar, naast samen muziek spelen, ook na afloop gezellig een drankje werd gedronken aan de bar. Inmiddels is de vereniging verhuisd naar de Brede School in de Wijk. Hier repeteert het harmonieorkest, slagwerk-ensemble en het jeugd/opleidingsorkest.
Apollo laat veel van haar horen: het voorjaarsconcert in de sporthal is een jaarlijks terugkomende traditie geworden. Het harmonieorkest, inmiddels alweer twaalf jaar onder leiding van dirigent Lute Hoekstra, heeft regelmatig de kranten en regionale televisie bereikt door grote concerten te geven, waaronder het Rabo Regio Concert in Steenwijk, Night of the Proms in Hoogeveen en het Luxor Music Greets Movie’s in de Wijk en Deventer.
Al vanaf de oprichting in 1953 is het slagwerk bij Apollo druk in beweging. In de eerste jaren onder leiding van instructeur Freek van Dalen en later onder bezielende leiding van Kier Brul. Onder zijn leiding werd het tamboerkorps omgezet tot een drum- en lyra Korps en werd zelfs in 1987 Nederlands Kampioen in hun klasse! Nadat Arie Hoogers het dirigeerstokje had overgenomen deed de malletband haar intrede en werd zelfs een CD opgenomen. Herman Fokkema bouwde de malletband later nog meer uit en momenteel staat het inmiddels Slagwerk Ensemble “SWE” al jaren onder leiding van dirigent Erik Zweers. De optredens zijn zeer divers. In november 2016 werd Sporthal De Slenken omgetoverd tot een ware Rocktempel, waarbij de gillende gitaren van rockgroep Big John ondersteund werden door de warme en opzwepende klanken van het SWE. Tijdens het relatie concert van Univé in De Meenthe in Steenwijk op 13 december 2017, stond het publiek versteld van de mooie kerstnummers die het SWE deze avond speelde! Natuurlijk wordt ook tijdens de optochten mee gewerkt en laten de slagwerkers zich van hun beste kant zien!!
Ook de jeugdslagwerkers worden niet vergeten! Erik Zweers is elke donderdag aan het repeteren met een stel enthousiaste leerlingen. Op allerlei slagwerkinstrumenten, van snaredrum en xylofoon, tot bongo en pauken, worden mooie nummers gespeeld. Wie de jeugd heeft……!!
Het jeugdorkest staat onder leiding van Ilona Slomp. Vanaf het eerste begin dat de jeugd een instrument aanraakt, weet ze de leden te enthousiasmeren om muziek te maken. In een snel tempo leren de jeugdleden naar elkaar te luisteren, samen te spelen en al echte stukken muziek uit te voeren. Ieder jaar staat daarom het limonadeconcert volledig in het teken van de aanstormende talenten welke met trots laten zien waar ze het afgelopen jaar zo hard op hebben geoefend.
Dit feestelijke jaar word ingeluid met het limonadeconcert van de jeugd op zondag 11 februari. Op zaterdag 10 maart zal de hele vereniging zich presenteren tijdens het jubileumconcert. Daarnaast zullen er meerdere optredens volgen waaronder een play-in van het leerlingenorkest, de deelname van het harmonieorkest tijdens een muziekfestival op het eiland Borkum 16 juni en zal het slagwerk-ensemble deelnemen in het najaar aan een dubbelconcert met de Melody Percussie Band van Concordia uit Krimpen a/d IJssel en Popkoor Nameless uit De Wijk. Aan het programma wordt al druk gewerkt en het beloofd nu al een spetterend optreden, waarbij veel herkenbare muziek wordt gespeeld en gezongen!!
Het harmonieorkest zal ook in deze periode een klassiek georiënteerd concert geven in schouwburg Ogterop te Meppel. Ook zult u dit jaar tijdens onze straatoptredens een verandering van tenue gaan ontdekken. Ook Apollo gaat daarin met haar tijd mee! Kortom; het belooft een onvergetelijk jubileumjaar te gaan worden en we hopen u dan ook graag te mogen ontmoeten bij (één van) onze concerten!