Julian (9) en Berend (87) delen dezelfde passie: samen muziek maken

De Wijk – Berend Boverhof (87) en Julian Westenbrink (9) zijn allebei dol op musiceren, het liefst samen met anderen. Een van de oudste en een van de jongste leden van de Koninklijke Muziekvereniging Apollo vertellen over wat muziek maken bij de vereniging voor hen betekent.

Sinds 2 jaar en 1 maand speelt Julian snaredrum. „Een maand geleden ben ik begonnen met spelen bij het slagwerkensemble en daarvoor heb ik ongeveer een jaar bij het jeugdslagwerkensemble gespeeld.” Julians instrument, de snaredrum (of kleine trom), is het startinstrument voor slagwerkers en van daaruit kan hij kiezen uit een rijk arsenaal van instrumenten. Berend: „de drumband is door de jaren heen enorm uitgebreid en heet daarom nu ook slagwerkensemble. Vroeger bestond de bezetting vrijwel alleen uit trommels en werden er voornamelijk straatoptredens gegeven, samen met de blazers. Inmiddels is de groep uitgebreid met melodisch slagwerk, zoals een marimba en klokkenspel, waarmee je niet op straat kan lopen.”

Militaire dienst
Berends interesse voor het bespelen van een blaasinstrument begon tijdens zijn militaire dienst (1953-1955). De signaalhoorn was daar een veelgebruikt instrument. Af en toe probeerde ook Berend, die toen begin 20 was, daar geluid uit te krijgen. Met succes. Toen Berend terugkwam in de Wijk, werd bij Apollo de drumband uitgebreid met een trompetterkorps. De uitgelezen kans om ook trompet te gaan spelen. Na een half jaar les kon hij zelfs al bij het muziekkorps aansluiten. Later stapte Berend over van trompet naar hoorn. In zijn 65 jaar lidmaatschap bij Apollo heeft hij naast het hoornspelen, ook rollen vervuld als het bijhouden van de muziekbibliotheek en het doen van de financiële administratie. In 2002 werd Berend dan ook tot erelid benoemd. „Apollo heeft in al die jaren een grote plaats ingenomen in ons gezin. Mijn vrouw, Grietje, zei vaak ‘ik loop al jaren achter de muziek aan’ want Apollo kwam nogal eens op de eerste plaats.”

Samen muziek maken
Het leukste aan spelen bij Apollo vind Julian dat hij samen met anderen mooie muziek kan maken. „Samen klinkt het mooier dan alleen.’ Berend is het daarmee eens: „Spelen bij een muziekvereniging is vooral samen iets maken, een muziekstuk instuderen en dan bij gelegenheid aan anderen laten horen. Je kan het instuderen van een muziekstuk vergelijken met het onder controle krijgen van het coronavirus. ‘Als iedereen zich aan de regels houdt, krijgen we het virus onder controle’. En bij de muziek is dat: ‘als iedere muzikant zijn partij goed speelt, hoor je een mooi uitgevoerd muziekwerk’.”

Berend maakte in zijn muzikale carrière al flink wat concerten mee. „Een paar wil ik noemen. In 1958 kreeg Apollo het ‘koninklijke’ predicaat. In de Wijk werd toen een groot concours gehouden op het sportveld. De concoursen voor muziekkorpsen werden in die tijd altijd in een tent gehouden. Met klapperend tentdoek en muziekstukken die je op karton moest plakken en met knijpers moest vastmaken aan de lessenaar om wegwaaien te voorkomen.

Ook het moment dat we in 1979 het Apollohuis in bezit kregen, was een hoogtepunt. De verbouwing werd voor een groot deel door leden en familieleden gedaan, dus het was geweldig om dat samen met een concert te vieren. En dan noem ik nog het optreden van de vereniging in de Amsterdam Arena ter gelegenheid het huwelijk van prins Willem Alexander en Máxima. Uit elke provincie was een muziekkorps uitgenodigd en Apollo was vertegenwoordiger van de provincie Drenthe. Een heel indrukwekkend optreden, want toen wij onze mars Old Dutch speelden begon het hele publiek, 50.000 mensen, mee te zingen. Dat was om kippenvel van te krijgen en om nooit te vergeten.”

Voor Julian is zijn muzikale carrière natuurlijk nog jong. Na drie halve repetities mocht Julian zijn eerste concert al spelen met het slagwerkensemble. Op zaterdag 19 september was het zover: het concert voor de Atlas Sport Wiekenroute. „Omdat dit de eerste keer was dat ik met het slagwerkensemble mee mocht doen, vond ik het dus wel heel erg spannend.”

Meer dan muziek
Julian constateert dat het bij Apollo heel gezellig is met de medemuzikanten. „We maken veel lol samen, ook tussen en tijdens het repeteren. Ook vind ik het leuk dat ik samen met mijn vader muziek mag maken, want hij speelt ook bij het slagwerkensemble.” Berend knikt instemmend. „Het sociale aspect bij Apollo is mooi. We doen veel voor de gemeenschap, door optredens bij bijzondere gelegenheden. Een muziekvereniging is daarom heel belangrijk voor de omgeving en dat merk je ook door het grote aantal donateurs dat Apollo steunt. Naast het samen musiceren zijn ook de onderlinge sociale contacten belangrijk. Eén daarvan is ook de zogenaamde derde helft natuurlijk.”

Beide muzikanten staat nog een mooie muzikale toekomst te wachten. Voor Julian breekt binnenkort een zeer heugelijk moment aan. „Ik ga binnenkort mijn eerste examen doen. Ik vind het heel gaaf dat ik dit al kan en mag doen.” Berend kijkt verder: „Je maakt nog eens wat mee als je bij de muziek bent en ik hoop dan ook nog wel een aantal jaren mee te kunnen spelen. Op straat mee spelen, hoewel ik dat heel belangrijke optredens vind voor de vereniging, gaat helaas niet meer. Maar daar tegenover kan ik me op andere wijze nog wel verdienstelijk maken voor de vereniging.”

ClubSupport
Onder het mom ‘een club is zoveel meer dan een club’ is De Rabobank nog tot en met 25 oktober actief met de Rabo ClubSupport actie. Leden van de bank kunnen stemmen op hun favoriete vereniging, die daar een financiële ondersteuning voor ontvangt. Ook de Koninklijke Muziekvereniging Apollo doet mee met de actie en hoopt daarmee op een mooie stimulans voor de ontwikkeling van de vereniging.