Jan hangt de saxofoon aan de wilgen

Jan Tijink stopt na bijna vijftig jaar met saxofoon spelen. Tijdens de jaar vergadering van de Koninklijke muziekvereniging Apollo overhandigde de bekende inwoner van De Wijk zijn instrument aan voorzitter Lambert Vos.

Stoppen met muziek maken was voor het erelid van Apollo ook enigszins een emotioneel besluit. Saxofoon spelen vergt inspanning, en vanwege verminderde conditie was het een moeilijk besluit. Ook de hoge leeftijd speelt mee. Tijink hoopt volgende maand ‘88 jaar’ te worden. ‘Ik heb geen opvolging in familiekring’. Ook de komst van zijn eerste achterkleinkind wordt niet meer afgewacht. ‘Ik had het instrument op zolder kunnen bewaren, maar dan kom ik deze elke keer weer tegen, en bij Apollo is het in goede handen. Ilona Slomp, weet als muziekdocent vast wel iemand te vinden die er op wil spelen’.

Voorzitter Apollo en Seniorenorkest
Tijink die in 1973 in De Wijk kwam wonen rolde bij toeval in de muziek. ‘In Eibergen was ik voorzitter van de voetbal, toen we hier kwamen wonen vroeg Jan Lutke me of bij Apollo ‘iets’ wilde doen’. Hij nam klarinetlessen, en daarna kwam ook de saxofoon aan bod. ‘Daarvoor had ik nog een noot gespeeld!’. En nog geen half jaar later was hij ook voorzitter van de plaatselijke trots. Jan kreeg plezier in het samen musiceren en werd in 1983 ook lid van het Drents senioren orkest, waar hij tevens twintig jaar voorzitter van was. Veertien dagen geleden besloot hij al om daar zijn instrument aan de wilgen te hangen. Tijink: ‘Je moet je tijd kennen, wegwezen als het niet meer gaat. Ik kan het nu nog zelf bepalen’. Samen musiceren was altijd een mooie uitlaatklep. De markante inwoner van De Wijk kijkt er met een warm gevoel op terug. ‘Jazeker, Apollo zit voor altijd in mijn hart, en ik blijf er bij betrokken zo lang als het gaat’.
Jan Tijink
Bron: www.dewijk.info